Poslanci NR SR skúmali v Jarovniciach problémy spolužitia Rómov s Nerómami

14.11.2006 Sabinov

Jarovnice 13. novembra (TASR) - Otázky účinnej ochrany nerómskeho obyvateľstva v obci Jarovnice v okrese Sabinov tvorili podstatnú časť dnešnej diskusie člen...
Jarovnice 13. novembra (TASR) - Otázky účinnej ochrany nerómskeho obyvateľstva v obci Jarovnice v okrese Sabinov tvorili podstatnú časť dnešnej diskusie členov Výboru Národnej rady (NR) SR pre sociálne veci a bývanie s občanmi.

Podnetom k niekoľkohodinovej rozprave bola Petícia obyvateľov obce Jarovnice z 21. augusta 2006. Predsedníčka petičného výboru Kvetoslava Korineková zopakovala pred predsedom výboru Jozefom Haleckým (ĽS - HZDS) a ďalšími štyrmi členmi najnaliehavejšie požiadavky. V prvom rade je to ochrana súkromného majetku nerómskych občanov. Ide o denno-denné problémy s agresivitou Rómov, a to už aj maloletých detí. Diskutéri poslancom popisovali príbehy o porozbíjaných oknách, slovných atakoch, ukradnutej úrode zo záhrad a z pozemkov. Podľa jednej z prítomných je správanie mnohých Rómov z osady pod úroveň človeka. Zazneli aj hlasy, že nie všetci Rómovia sú zlí, značná časť diskutujúcich sa pesimisticky vyjadrovala, že \"nenormálna skutočnosť v obci sa nezmení\" a aj tento poslanecký prieskum pôjde do stratena.
Medzi asi stovkou účastníkov bolo pár Rómov, ktorí uznali, že značná časť príslušníkov ich komunity je agresívna a spôsobuje napätie v spolužití. Vyčítali však \"gadžom\", že nechcú im predať pozemky, aby si postavili domy. Z oboch strán zazneli názory, že na stretnutí sa málo hovorí o riešení problémov. Viacerí konštatovali, že východiskom je viac investícií do miestneho školstva z prostriedkov štátu.
Halecký povedal, že závery z prieskumu sa stanú súčasťou širšej analýzy a navrhnú opatrenia ako zlepšiť pomery v obci.
Podľa informácií starostu obce Mariána Kyjovského majú Jarovnice 4725 obyvateľov, z nich je 3625 Rómov v osade. Vo veku do 15 rokov je asi dve tisíc obyvateľov osady, a tak priemerný vek všetkých občanov Jarovníc je 22 rokov. Pre rómske deti funguje od roku 1992 samostatná základná škola.
Prví Rómovia prišli do obce, o ktorej je prvá písomná zmienka z roku 1262, koncom 19. storočia.
 

Vyberte región